Ilmastonmuutoksen torjunta on aikamme suurin haaste sekä päättäjille että äänestäjille. Vastuullamme on tehdä kaikki voitava ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi, jos haluamme elää turvassa ja menestyä tulevaisuudessakin. Ilmastollisesti kestävän kehityksen kärjessä oleminen edistää myös Suomen kilpailukykyä. Tässä kymmenen ilmastotavoitetta ensi eduskuntakaudelle:

Joudutetaan kestävän energiantuotannon infastruktuurin syntymistä

1.Euroopan unionin päästökauppa on saatava kuntoon. Ilmastomme pilaamisesta on maksettava riittävä hinta, jotta sillä on ohjausvaikutusta päästöjen tuottajiin ja, jotta kulut tupruttelusta ohjautuvat oikeudenmukaisesti. Ehdottaisin harkittavaksi päästöoikeuksille ”lattiahintaa”, jonka alle ei päästöoikeuksia myytäisi. Lattiahinnasta päästökaupan ja fossiilisten polttoaineiden käytön ohjurina on tulokselliset kokemukset Isosta-Britanniasta.

2. Suomessa tulee luopua teollisuuden satojen miljoonien eurojen vuosittaisista energiaverojen palautuksista ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Tällä hetkellä palautus suosii energiaintensiivistä teollisuutta muiden kustannuksella.

3. Suomen tulee tehdä kaikki mahdolliset lainsäädännölliset toimenpiteet uusiutuvan energian pientuotannon vauhdittamiseksi. On kysymyksessä sitten kotien aurinkopaneelit, taloyhtiöiden kaksisuuntainen kaukolämpö tai maatalouden biokaasun tuotanto. Energian pientuotannon kannattavuuden pullonkaulat pitää purkaa ja tällä tavoin ottaa käyttöön paikalliset energiaresurssit, vahvistaa kotimaista energiantuotantoa ja mahdollistaa energiantuotannon aito kaksisuuntaisuus. Sähkön pientuotanto edistää älykkään sähköverkon kehitystä, joka on välttämätön kehityssuunta sähkön toimitusvarmuuden parantamiseksi uusiutuvan energiantuotannon lisääntyessä

Helpotetaan ilmastollisesti kestävää elämäntapaa

4. Suomen tulee selvittää mahdollisuudet lentoveron käyttöönotosta ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Lentoveron tuloja vastaavat tuotot voidaan käyttää junayhteyksien parantamiseen. Junalla matkustaminen tulisi olla edullisin ja helpoin tapa matkustaa maan sisäiset matkat.

5. Kävelyä, pyöräilyä ja joukkoliikennettä tulee tukea voimakkaasti ja kaikkiin yhdyskuntarakennetta hajauttaviin tiehankkeisiin tulee suhtautua kriittisesti. On tutkittua tietoa, että jokainen pyöräilykilometri tuo yhteiskunnalle rahaa ja sitä vastoin jokainen autolla ajettu kilometri kuluttaa yhteisiä varojamme terveysmenojen muodossa.

Ympäri Suomea on paikallisia ratahankkeita, joiden kapasiteetin tuoma lisäys hyödyttää merkittävästi laajaa talousaluetta ellei jopa koko Suomea. Kesken jäänyt kaksoisraide perille Ouluun on hyvä esimerkki tästä. Hanke pitää toteuttaa pian loppuun, sillä ohitusliikenteen odottelu vaikuttaa koko pääradan liikenteen sujuvuuteen ja vuoroväleihin hidastavasti. Tällä on kerrannaisvaikutuksensa alueen työssäkäyntisäteeseen ja talouteen.

6. Uusien laadukkaiden kasviproteiinivalmisteiden kehittämiseen tulee panostaa, sillä kansainvälinen kasviperäisen ruoan kysynnän kasvu tulee lisäämään myös kotimaisten kasviperäisten tuotteiden kysyntää. Ilmaston ja terveyden kannalta haitallisten eläinkunnan tuotteiden käyttöä tulee vähentää nykyisestä. Tämä muutos voidaan aloittaa kouluista ja päiväkodeista julkisten hankintojen kautta.

Tuetaan vihreän infrastruktuurin voimistumista hiilinieluna

Puhdas rauhallinen luontomme on suuri hyvinvoinnin lähde meille itsellemme ja yksi merkittävimmistä matkailun vetovoimatekijöistä sekä elinkeinojen lähteistä maassamme. Ihmisten vaikutuksista vapaiden luonnonympäristöjen kapeneminen ja pirstaloituminen merkitsee eläinten ja eliöiden elintilan yksipuolistumista, vähenemistä ja suistaa jopa tavanomaisia lajeja uhanalaisiksi.

7. Suomessa metsähakkuut ovat kasvaneet kuluvan eduskuntakauden aikana liian suuriksi ja se vaikuttaa paitsi ilmastoon myös heikentävästi metsien biodiversiteettiin, avohakkuilta syntyviin humuspitoisiin valumiin vesistöissä ja toki myös niiden maisemalliseen virkistysarvoon. On löydettävä keinoja hakkuiden palauttamiseksi korkeintaan 65 miljoonan m3 vuositasolle. Puuta tulee käyttää enemmän korkean jalostusasteen tuotteisiin, kuten puurakentamiseen, jonka edistämiseksi tarvitaan toimia.

8. Tämän vuoksi metsiemme, luonnontilaisten soidemme ja muiden arvokkaiden luontokohteidemme suojeluun on varattava nykyistä enemmän rahaa suojeluohjelmien toteuttamiseen.

9. Suomen kaivoslainsäädäntö vaatii kokonaisuudistuksen arvokkaan luonnon ja elinympäristöjen tulevaisuuden turvaamiseksi. Kaivosten tuotoista on jäätävä enemmän tuloja, ympäristövaikutusten kompensointia ja hyötyä Suomelle ja paikallisille yhteisöille esimerkiksi louhintaveron muodossa.

10. Suomi on sitoutunut Pariisin sopimuksen ilmastotavoitteisiin ja meidän on tehtävä kaikkemme ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseksi korkeintaan 1,5 asteeseen. Aion olla osaltani vaikuttamassa siihen, että tässä tavoitteessa pysytään ja siihen pyritään määrätietoisin ja konkreettisin askelin.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *