2000 lapsen kasvu perusopetuksessa asettaa meille valtavan haasteen. kaupunki muuttuu, kasvaa ja muovautuu. Palveluverkko ei tällaisena pysty vastaanottamaan tätä kasvavaa lapsijoukkoa. Olemme suurten haasteiden edessä, joudumme tekemään valintoja.
Kaupunginjohtajan esitys, jota lähes kaikki puolueet olivat loppukeväästä työstämässä, lähtee siitä, että lukioilta vapautetaan tilaa perusopetukselle. Näin pystytään välttämään uudisinvestointeja.

Jos uudistusta ei tehdä, minua pelottaa, miten me pystymme turvaamaan turvallisen ja terveellisen koulun jokaiselle oululaiselle lapselle ja nuorelle. Jo nyt olemme juustohöyläämällä huononnettu koulutusta muun muassa ryhmäkokoja kasvattamalla, koulunkäyntiavustajia vähentämällä, antamalla oppimateriaalin ja -välineiden vanhentua, lukioiden kurssitarjontaa ja perusopetuksen vuosiviikkotunteja leikkaamalla. Lukion kursseja on juustohöylätty jopa yhden kokonaisen lukion verran!

Koulujen arki on kertomusten mukaan jo nyt todella ahtaalla. Tilannetta ei ainakaan helpota se, että lisäsimme kiinteistämenoja. Lisäämällä koulurakennusten lukumäärää, valuu opetusviraston määrärahoja seinien ylläpitämiseen ja koulujen hallintoon opetuksen sisältöjen sijasta.
Uudistamalla kouluverkkoa ja keskittämällä lukioita, voidaan tehdyt säästöt käyttää opetuksen laatuun.

Kiitos siitä, että kouluverkkoselvityksen yhteydessä on tehty paikkatietoanalyysi. Analyysissa selvisi se, että jo tälläkin hetkellä oululaisten nuorten koulumatka on pitkä. Vaikka kilometreiltään matkaa ei olisi kuin alle 10 kilometriä, voi nuori joutua istumaan bussissa jopa tunnin ajan. Pidempiä matkoja kuljetaan Oulun ja kauempana sijaitsevien lukioiden välillä molempiin suuntiin. Etälukio itseasiassa vähentäisi kulkemista Oulun suunnasta eikä lisäisi kulkemista Oulun suuntaan, koska niiden, ketkä eivät Oulun lukioihin halua tulla, voisivat valita etälukioon.

Tulipa kumpi tahansa malleista valittua, toivon, että tämän uuden tiedon valossa, kehittäisimme myös nuorten vuoksi meidän joukkoliikennettä niin, että sekä nuorten, että muiden kaupunkilaisten vapaa-aikaa kulutettaisiin vähemmän paikoittain jopa kaupunkialueella heikosti toimivan joukkoliikenteen vuoksi.

Bussimatkat ei kuitenkaan tähän mennessä ole, eikä vastaisuudessakaan tule meidän nuoria syrjäyttämään. Kun itse edustaa sitä ikäluokkaa, josta joka viides on tarvinnut psykiatrista erikoishoitoa, en voi antaa syrjäytymistä käytettävän keppihevosena. Nuoria syrjäyttää tässä yhteiskunnassa osallisuuden puute, yksinäisyys, aikuisen tuen puute, näköalattomuus ja mahdollisuuksien ja toivon puute, ei bussissa istuminen.

Se, mihin panostetaan ne meidän vähät rahat, on se valinta, minkä me tänään täällä teemme. Sijoitammeko me ne laadukkaaseen koulutukseen, rakkaan kaupunkimme lapsiin ja nuoriin vai käytetäänkö ne vanhojen rakenteiden ylläpitämiseen.
Lisättynä tuolla Niemenrannan alakoulun 1-6 luokilla, tämä esitys on uudistamisen tavoista mielestäni kaikista inhimillisin. Kannatan Pirjo Sirviön esitystä.

Puheeni Oulun kaupunginvaltuustossa 13.6. Kouluverkkouudistuksen käsittelyssä.