Koulutus on Suomen menestyksen avain. Hyvinvointimme riippuu osaavasta ja koulutetusta kansasta sekä eriarvoisuuden ehkäisemisestä. Tasa-arvoinen koulujärjestelmä vähentää sosiaalisen aseman periytyvyyttä ja auttaa kaventamaan tulo- ja terveyseroja. Leikkaukset koulutuksesta uhkaavat kuitenkin Suomen kilpailukykyä.
Viime hallituskaudella kunnilta on leikattu valtionosuuksia, ja nopeat säästöt näkyvät jo kouluissa. Ryhmien kasvattaminen ja sijaisten palkkaamiskiellot vaarantavat oppilaiden lainmukaisen oikeuden saada opetussuunnitelman mukaista opetusta ja ohjausta.
Kuntien erilaiset taloudelliset tilanteet asettavat oppilaat eriarvoiseen asemaan. Säästöjen vuoksi useissa kouluissa oppimismateriaaleja ei ole voitu uusia, ja tieto- ja viestintäteknisten välineiden käyttö vaihtelee rajusti. Liian moni joutuu myös opiskelemaan rauhattomassa tai epäterveellisessä oppimisympäristössä. Terveellisen sisäilman tulisi olla perusoikeus.
Tulevalla hallituskaudella koulutuksesta ei saa enää leikata. Sen sijaan on varmistettava yhdenvertaiset oppimisympäristöt ja tasa-arvoiset mahdollisuudet saada tasokasta opetusta. Myös homekoulujen korjaamiseen tulee panostaa. Kouluja korjaamalla luodaan vauhtia talouteen ja edullisella lainarahalla tilkitään kyteviä sisäilmaongelmia.
Kun koulutuksesta ei tingitä, koulut voivat paneutua kasvatustehtävään. Nykypäivän koulun tulee valmentaa elämänmittaiseen oppimiseen. Tämä vaatii mm. ongelmanratkaisu- ja yhteistyötaitojen sekä kriittisen ajattelun kehittämistä ulkolukutaidon sijaan. Tieto- ja viestintätekniikkaa tulee myös oppia käyttämään työvälineenä, ei vain viihteenä.
Panostaminen koulutukseen luo kehitystä tuleville vuosikymmenille. Laadukas koulutus kasvattaa vastuullisia kansalaisia, jotka yritteliäisyydellään ja oppimisen ilollaan varmistavat menestyksekään ja hyvinvoivan Suomen jatkossakin.
Koulutuksesta ei ole varaa enää leikata – Äänestämällä voit valita
Teksti julkaistu Sanomalehti Kalevan vaalipuheita palstalla