Suomi tarvitsee uuden energiastrategian. Uuden energiastrategian täytyy tähdätä vähäpäästöisyyteen, ympäristöystävällisyyteen ja kotimaisen työn luomiseen. Energiaremontilla pyritään vähentämään tuontienergian riippuvuutta. Suomen tulee hypätä vihreän talouden junaan, jonka kyydissä eteenpäin porskuttaa jo moni muu Euroopan maa, kuten Tanska ja Saksa. Jopa Kiina ja Yhdysvallat panostavat paraikaa puhtaaseen energiaan. Suomen pitäisi pyrkiä edelläkävijäksi puhtaiden teknologioiden ja energian osaamisessa ja tuottamisessa.
Panostetaan uusiutuviin
Uusiutuvat energiat ovat nyt kannattavampia kuin koskaan. Energia- ja ympäristöteknologia on maailman nopeimmin kehittyvä toimiala. Panostamalla uusiutuviin energioihin synnytetään alalle vahvat kotimarkkinat josta yritykset saavat referenssejä vientiponnistusten tueksi. Suomella olisi paljon potentiaalia osaamisen ja olosuhteiden puolesta, joten pääomat tulisi sijoittaa uusiutuviin energioihin. Suunnataan energiatuet uusiutuviin ja annetaan puhtaan energian pilottihankkeille tutkimus- ja kehittämistukea.
Ydinvoima on peruutuspeiliin katsomista. Uusiutuvat tulevaisuutta. Saksan Energiewende, jossa rohkeasti päätettiin panostaa uusiutuviin energioihin, on näyttänyt sen, että uusiutuvat energiat voidaan nostaa varteenotettavaksi energiantuotantomuodoksi ja samalla lisätä energiaosaamisen vientiä ja liiketoimintamahdollisuuksia cleantech-aloille.
Energiatehokkuus
Energiatehokkuus on ympäristön kannalta kestävin tapa edistää päästöjen vähentämistä. Investoinnit energiankäyttöä tehostavaan tekniikkaan auttavat kehittämään uusia vientituotteita ja luomaan työpaikkoja. Kehitetään älykästä sähköverkkoa joka auttaa tasaamaan kulutushuippuja.
Oras Tynkkystä lainatakseni: “Tehokkuudesta kiittävät suomalaiset insinöörit ja rakennustyöläiset, tuhlauksesta Lähi-idän diktaattorit ja Venäjän oligarkit.”
Sähkön ja lämmön pientuotanto
Sähkön ja lämmön pientuotantoa voidaan tukea tekemällä piensähköntuotannosta verotonta ja siirtymällä nettolaskutukseen, jossa pientuottaja maksaa vain kuluttamansa ja tuottamansa sähkön erotuksesta.
Rakennusten energiatehokkuutta ja sähkön ja lämmön pientuotantoa voidaan edistää korottamalla kotitalousvähennystä, jos remontti kohdistuu lämmitystapamuutokseen tai energiatehokkuuden parantamiseen.
Korjataan EU:n päästökauppa
EU:n päästökauppa on periaatteessa hyvä ja toimiva järjestelmä. Saastuttaminen maksaa ja päästöjen vähentämisestä taas saa taloudellista hyötyä. Päästöjen hinta on kuitenkin osoittautunut liian halvaksi niin, että päästöjen vähentäminen ei ole ollut taloudellisesti tarpeeksi kannattavaa. Nykyinen (Stubbin) hallitus teki päätöksen, että Suomi vastustaa päästökaupan korjaamista jo vuonna 2017 ja asettui Itä-Euroopan Romanian ja Bulgarian kanssa puhtaan energian jarruttajien riviin.
Päästökauppa tulisi ehdottomasti korjata mahdollisimman pian, uusiutuvan energian ja energiatehokkuuteen liittyvien investointien vauhdittamiseksi.
Energiaremontilla ja päästöttömään yhteiskuntaan pyrkimällä luodaan 50 000 uutta työpaikkaa.