Vastine Lapin kansan pääkirjoitukseen 7.10. Julkaistu Lapin kansassa 16.10.

Tein 6.10. avauksen, jossa ehdotin, että saamelaisilla tulisi kotiseutualueella olla oikeus päättää kaivoksista, ja josta Lapin kansakin uutisoi. Jouduin hieraisemaan silmiäni seuraavana päivänä kun näin pääkirjoitussivulla lehden toimituksen kannanoton avaukseeni. 

Kirjoituksessa ulostuloani kuvataan vastenmieliseksi poliittiseksi populismiksi ja puhtaaksi utopiaksi. Näitä väitteitä ei perustella millään, mutta se ei selvästi ole estänyt toimitusta provosoitumasta. Toivoisin alueen johtavalta lehdeltä asiapohjaisempaa keskustelua. 

Nimittäin tämä utopiaksi väitetty ajatus pohjaa YK:n määrittelemiin periaatteisiin, joiden mukaan alkuperäiskansojen tulisi voida osallistua alueensa kehittämiseen aidosti tasavertaisena kumppanina. Näitä periaatteita ovat maailmalla omaan lainsäädäntöönsä kirjanneet muun muassa Filippiinit ja Bolivia. Suomen alueella elää ainoa eurooppalainen alkuperäiskansa ja Suomella on vastuu huomioida alkuperäiskansan oikeudet ja olemassaolo lainsäädännössämme. 

Alkuperäiskansan oikeuksien mainitseminen on ilmeisesti nostanut tarpeen haukkua ulostulo populismiksi. Miksi? Alkuperäiskansojen oikeudet ovat kautta maailman varsin vaiettu aihe ja valitettavan usein alkuperäiskansat ovat oikeuksiaan puolustaessaan alakynnessä. Niin on ja on pitkään ollut myös meillä Suomessa. Poliitikkona koen myös luontevaksi nostaa paikallisten yhteisöjen oikeuksia ylikansallisten suuryritysten edun edelle. Jos populismilla viitataan äänten kalasteluun, haluan korostaa, että kemiläisistä juuristani huolimatta olen kansanedustaja Oulun vaalipiiristä, joten asianosaisten äänet eivät ole kerättävissäni.

Olen myös surullinen siitä, millaista kuvaa lehti antaa lappilaisista. Olen asunut elämästäni suurimman osan Lapissa ja kokemukseni mukaan lappilaiset ovat sydämellistä ja oikeudenmukaista porukkaa. Saamelaisten tilannetta tunnetaan kuitenkin heikosti ja mielikuvien muokkaamisessa Lapin kansa on tärkeä toimija. Siksi toivoisikin, että lehdessä tutustuttaisiin alkuperäiskansaa koskeviin kysymyksiin nyt nähtyä pilkkakirveslinjaa tarkemmin.

Jenni Pitko

Kansanedustaja (vihr.)