Tämä blogi julkaistiin Oulun vaalipiirin vihreiden Viikon vieras -blogissa 3.2.2014

Tämä kevät on eurovaalikevät. Tässä blogitekstissä kerron, mitkä EU:n asiat koskettavat minua eniten, jotta voisin koskettaa kenties myös sinua.

Alkuun EU tiivistetysti. Euroopan komissiossa on 736 jäsentä, joista suomalaisia tällä vaalikaudella on ollut 13. Unionissa on 28 jäsenmaata ja se kattaa suuren osan Euroopan mantereesta. Unionin asiat voivat tuntua kaukaisilta, vaikka päätettävät asiat koskettavat arkeamme aivan yhtä paljon kuin esimerkiksi kuntatasolla tehdyt päätökset, jotkut jopa enemmänkin.

Tässä muutama esimerkki.

Kehitysapu. EU on maailman suurin kehitysavun rahoittaja. Yli puolet köyhille maille annettavan avun rahoituksesta on peräisin EU:sta ja sen jäsenmaista. KEPAn mukaan EU-maiden kehitysyhteistyön määrä laski 500 miljoonalla eurolla vuonna 2011. Kansainvälinen 0,7-sitoumus (eli että jokainen maa käyttäisi 0,7 prosenttia bruttokansantulostaan kehitysapuun) on määrä täyttää vuoden 2015 loppuun mennessä. Tavoitteesta on pidettävä kiinni!

Ruoka. Maataloustukien lisäksi EU:ssa päätetään siitä, mitä lisäaineita ruokaan saa panna ja mitä myrkkyjä pelloille levittää. Siellä päätetään saako kuluttajille myydä kloonattua eläinten lihaa ja kuinka kuluttajalle pitää kirjoittaa pakkaukseen geenimuuntelusta ja miten elintarvikkeita saa markkinoida terveellisinä. Meppi Satu Hassi kertoo blogissaan, että tällä EU-vaalikaudella vihreät ajoivat direktiiviä, joka poistaa käytöstä sellaiset tuholaisten torjunta-aineet jotka aiheuttavat syöpää, perimän muutoksia ja hedelmättömyyttä. Alan teollisuus pelotteli että ruoka loppuu, mutta lopulta direktiivi hyväksyttiin ja voimme tänä päivänä Suomessakin nakertaa porkkanaa vähän turvallisemmin.

Eläimet. Eläintenoikeuksien kannalta EU on vahva vaikuttaja. EU:lla on direktiivit muun muassa koe-eläimistä sekä viime vuonna uusitusta kosmetiikkadirektiivistä, johon on sisällytetty kosmetiikan eläinkoekielto, joka astui asteittain voimaan vuonna 2013. EU:n REACH-asetus sallii eläinkokeiden käytön erilaisten kemikaalien, kuten kodinpuhdistusaineiden, maalien, liimojen, kasvinsuojeluaineiden testaamiseen. Eläimillä testataan kemikaalien myrkyllisyyttä ja koe-eläimelle aiheutettavat myrkytysoireet voivat olla erittäin voimakkaita ja tuskallisia. Myös eläinten kohtelu ja olot maatiloilla voidaan parhaiten säätään EU:n tasolla sillä silloin kustannuksia nostavat toimenpiteet kuten kanahäkkien liikkumatilan kasvattaminen, koskee kaikkia EU-maita eikä laske yksittäisen maan kanatilojen tuotantokustannuksia ja täten kilpailukykyä viennissä.

Nuoret. Kaikkiaan 7,5 miljoonaa 15–24-vuotiasta eurooppalaista ei ole työssä eikä koulutuksessa. Viime vuosina EU on ottanut osaa nuorisotyöttömyyden kitkemiseen. Eu pyrkii ohjaamaan jäsenmaitaan antamillaan toimenpide-ehdotuksilla, joita ovat esimerkiksi nuorisotakuu, työvoimapalvelujen ja koulutuksen kehittäminen, liikkuvuuden edistäminen ja EU-rahoituksen parempi hyödyntäminen.

Päästöt. EU:lla on sormensa pelissä myös ilmastoasioissa – ja hyvä niin. Ilmastonsuojelu vaatii maiden välistä yhteistyötä sillä ilmasto on meidän kaikkien yhteinen eikä katso maan rajoja. EU:n päästökaupassa haitallisia päästöjä tuottavat laitokset ovat velvollisia omistamaan kutakin tuottamaansa päästömäärän yksikköä kohti tietyn määrän päästöoikeuksia. Päästöoikeuksia voidaan myydä ja ostaa. Päästökaupalla pyritään kustannustehokkaalla tavalla rajoittamaan haitallisia päästöjä ja tavoite on hyvä, mutta siinä on paljon valuvikoja. Suomi kiertää päästökaupan asettamia taloudellisia paineita omalla turpeen bonustariffijärjestelmällä ja monissa maissa päästökaupan johdosta hiilen tuotannon kannattavuus on kasvanut. Ainakin Osmo Soininvaara on arvioinut, että päästöoikeuksia laskettiin alunperin markkinoille liian paljon.

Näistä asioista päättämään me saamme EU:n kansalaisina äänestää omat edustajamme toukokuussa. Jos sinä et käytä äänivaltaasi, saa esimerkiksi EU-kriittisten äänestäjien ääni enemmän valtaa. Euroopan unioni tarvitsee yhdistäviä, ei tuhoavia voimia.

Itse olen äänestämisen lisäksi päättänyt olla yhden ehdokkaan mukana tekemässä kampanjaa. Toimin näissä vaaleissa istuvan kansanedustajan Satu Haapasen vaalitiimissä vaalipäällikkönä, tule sinäkin mukaan meidän tiimiin! Satun teemoja vaaleissa ovat muun muassa arktiset asiat (vähemmistökansat ja luonnonsuojelu) sekä koulutus ja nuoret. Näistä teemoista voit lukea pian lisää Satun nettisivuilta www.satuhaapanen.fi.

Annan mielelläni pienen osan ajastani, jotta Euroopasta tulisi vähän tasa-arvoisempi ja oikeudenmukaisempi paikka. Löytyisikö sinultakin muutama päivä keväästä olla jonkun ehdokkaan tukiryhmässä? Myös vaalipiiri tarvitsee yleiseen eurovaalityöhön vapaaehtoisia, tehtäviäkin löytyy monenlaisia niin että jokaiselle löytyy mielekkäitä haasteita, joissa pääsee kehittämään omia taitoja tai näyttämään kykynsä!

Tästä linkistä pääsee ilmoittautumaan kenen tahansa vihreän eurovaaliehdokkaan tiimiin:

https://docs.google.com/forms/d/1yO0l7e6NTvCc278RCiwgQMHofwh7XCA-kVIF9W_rRd8/viewform

Iloista eurovaalikeskustelua ja –kevättä kaikkien arkeen toivottaen,

Jenni

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *