Olen aina suhtautunut ydinvoimaan enemmän neutraalisti kuin kovin kiihkeän kielteisesti. Koskaan en ole päässyt yli eettisestä ydinjätteen sijoitusongelmasta, mutta en ole myöskään nähnyt nykyaikaista, kehittynyttä ydinvoimaa erityisenä ympäristörikoksena.

Aion kuitenkin maanantaina osallistua ydinvoima-vastaiseen mielenosoitukseen kaupungintalon edustalla ennen valtuuston kokousta ja vastustaa kaupungin ydinvoimasijoittamista. Osallistun siihen siksi, että mielestäni veronmaksajien rahojen sijoittaminen Pyhäjoen ydinvoimahankkeeseen on täysin järjetöntä. Tässä perusteluni:

1) Kunnan rooli. Kunnan tehtävänä ei mielestäni ole osallistua kannattamattoman liiketoiminnan pelastustalkoisiin. Tämä on periaate, josta tulee pitää kiinni. Jos hanke on kannattava, miksi teollisuusyritykset olisivat jo aiemmin perääntyneet, mutta kunnan edelleen tulisi sijoittaa? Oulun energian johtokunnan lausunto todisti, että sijoitukselle ei ole odotettavissa välttämättä tuottoa tai ainakin se on vaikea osoittaa.

2) Talous. Oululla ei ole taloudellisesti varaa olla mukana tämän kaltaisessa riskibisneksessä. Sijoitus Pyhäjoen ydinvoimaan ei todennäköisesti tule tuottamaan voittoa Oulun kaupungille. Mankala-periaatteella toimiva sähköbisnes voi jopa tulla kalliiksi kaupungille, kun piikki on ja pysyy auki.

Raha Fennovoimalle kuljetettaisiin Oulun energian kautta. Oulun energian rahat on myös veronmaksajien rahoja vaikka ne ei peruskunnan budjetista menoina menisikään. Peruskunnan budjetissa se varmasti joka tapauksessa näkyisi Oulun energian vähentyvinä tuloutuksina, joka pitäisi paikata kunnan palveluja karsimalla tai tuloja lisäämällä, esimerkiksi nostamalla palvelumaksuja tai veroja.

3) Oikeudenmukaisuus. Oulun sivistys- ja kulttuurilautakunta on laitettu etsimään 20 miljoonan säästöjä, joka tarkoittaa todennäköisesti yksiköiden lakkauttamisia ja ryhmäkokojen kasvattamista. Sijoitettaisiinko ydinvoimaan menevät 16-17 miljoonaa sittenkin koulutukseen ja hyvinvointiin!? Vuosittain ydinvoimaan uppoaisi noin 700 000 € joka vastaa noin yhden pienen koulun vuosikustannuksia.

4) Imago ja luottamus. Edellä mainituista syistä pelkään pahoin, että Oulun imago tulee pahoin kärsimään, jos päätämme sijoittaa vähiä roposiamme kansalaisten yleisesti vastustamaan ydinvoimaan. Säästöistä, lomautuksista ja joukkoliikenteen tason heikennyksistä johtuen kuntalaisten luottamus päättäjiin horjuu jo nyt, tämä ei ainakaan auttaisi palauttamaan luottamusta. Ydinvoimafarssiksi muuttunut lupailtu ydinvoimarenesanssi on menettänyt luottamuksensa ainakin minun silmissäni. Olkiluoto 3 on kauempana valmistumistaan nyt kuin koskaan aiemmin!

5) Eettisyys. Minun mielestäni veronmaksajien rahoja tulee käyttää vastuullisesti ja eettisesti hyväksyttävästi. Niin kauan kuin ydinjätteen loppusijoituspaikkaaongelmaa ei ratkaista, on eettisesti todella arveluttavaa jättää ydinjätehauta tuleville sukupolville. Lisäksi eettisesti arveluttavan hankkeesta tekee kytkös Venäjän hallintoon Rosatomin kautta.

Tervetuloa osoittamaan rauhallisesti mieltä klo 16 kaupungintalon edustalle, jotta Oulu ei sijoittaisi Pyhäjoen ydinvoimalaan!

2 thoughts to “Kannattaako Oulun sijoittaa Pyhäjoen ydinvoimaan?

  • Matti Adolfsen

    Talouselämä- lehti uutisoi kuukausi sitten: “mitä saa kun sijoittaa miljoonan Fennovoimaan?”. http://www.talouselama.fi/uutiset/mita+saa+kun+sijoittaa+miljoonan+fennovoimaan+vastaus+voi+yllattaa/a2248360?fb_action_ids=10152393391678011&fb_action_types=og.recommends
    Kertomalla tämän artikkelin numerot 16:lla saadaan jonkinlainen suuntaviiva katastrofin koosta.

    Rakennusaikainen vuotuinen sijoitusosuus olisi luokkaa 1.6 miljoonaa. Edellyttäen, että laitos valmistuisi luvatussa 10:ssä vuodessa. Näin ei kuitenkaan ole ollut tapana ydinvoimaloiden rakentamisessa, varsinkaan prototyyppilaitosten osalta.

    Laitoksen käynnistyessä maksuosuus pomppaakin 4.4 miljoonaan. Tällä rahalla saa 10 MW tehon Fennovoiman laitoksesta, ympäri vuoden kiinteään hintaan. Myös kesällä, jolloin sähkölle ei ole näin suurta kysyntää ja vesivoimalat (kuten Oulun energian omistama Merikoski, 39 MW) jauhavat täysillä. Sähkön hinta putoaa tuolloin huomattavan alas: pari vuotta sitten käytiin 17 euron kuukausikeskiarvossa. Ylijäämäsähkö pitää myydö pörsiin ja Fennovoima tuottaisi näillä sähkön hinnoilla kuukaudessa 245,000 euron tappion.

    Ei ihme, että Oulun energian lausunnossa kritisoitiin hankkeen heikkoja tuotto-odotuksia riskiin nähden.

    Vastaa
  • Raija Robinson

    Hei,
    kuinka valtuutetut uskaltavat ottaa riskin venäläisen ydinasevalmistajan tukemisesta seudullamme. Miten venäläiset kuljettaisivat saastuneen ydinpolttoaineensa seudullemme, Miten kuljetetaan vielä saastuneempi ydinjäte ja minne. Kun liitymme Natoon, tuleeko tänne kova miehitys ydinasevalmistajan läsnäolon vuoksi. Missä itsenäisyytemme ?
    Kun on niin paljon rahaa, käytetään se omien työllistämiseen, ei venäläisille.

    Tätä saa kysyä valtuutetuilta minub ja meidän muiden huolestuneiden puolesta ?

    Vastaa

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *