Vahingoittuneita eläimiä tulee aina auttaa. Tappaminen tulee olla vasta aivan viimesijainen keino, mutta tämä ei Suomessa näytä toteutuvan.

Itä-Suomen poliisi on päättänyt lopettaa jo viime kesänä ensimmäisen kerran havaitun karhuemon, jonka jalkaan on tarttunut pienpetorauta. Päätöksen perustelut herättävät paljon kysymyksiä. Miksi karhuemoa ei voida auttaa ja rautaa poistaa?

Vielä viime syksynä poliisi päätti, että karhuemo yritetään nukuttaa ja rauta poistaa. Emo pentuineen kuitenkin piiloutui, ennen kuin tämä ehdittiin tehdä. Todennäköisesti karhuperhe painui talviunille ennen kuin se tavoitettiin. 

Karhuemo pentuineen on tavattu uudestaan tänä kesänä ja nyt poliisi on siis päättänyt, että emo pitää tappaa. Samalla myös pennut on tarkoitus lopettaa, jos ne tavoitetaan, sillä ne eivät todennäköisesti selviä ilman emoaan. Perusteena päätökselle poliisi lainaa eläinsuojelulakia, jonka 14§ mukaan vahingoittunut villieläin tulee lopettaa, mikäli sen elämän jatkuminen olisi ilmeistä julmuutta eläintä kohtaan.

Samaisen eläinsuojelulain 14§ edeltävä lause kuitenkin korostaa, että villieläimiä tulee pyrkiä auttamaan. Myös EU:n luontodirektiivin mukaan suojeltavia eläimiä (joihin karhu kuuluu) tulee tappaa vain, jos muut keinot eivät auta.

Poliisin avuksi on tarjottu ulkomaista osaamista. Eläinsuojeluaktiivien ja järjestöjen haastattelemat ulkomaiset asiantuntijat ovat pitäneet hyvin selvänä, että karhua voitaisiin auttaa. Rauta voitaisiin poistaa kirurgisesti maastossa ja eläin voisi selvitä ja jatkaa elämäänsä.

Poliisi on myöntänyt osaamisen vähyyden olevan tosiasia. Viime vuonna Lieksassa tapettiin karhu, jolla oli pienpetorauta jalassa. Silloin yhtenä perusteluna käytettiin nimenomaan sitä, että osaamista poisto-operaatioon ei ole olemassa suomalaisilla viranomaisilla. 

Olen tänään jättänyt kirjallisen kysymyksen, jossa kysyn hallitukselta, miten Suomessa tulevaisuudessa parannetaan toimintaa ja selkeytetään laintulkintaa siten, että hädässä olevien eläinten auttamiseksi tehdään kaikki mahdollinen.

Vahingoittuneita eläimiä tulee aina auttaa. Tappaminen tulee olla vasta aivan viimesijainen keino!

Allekirjoita adressi, jossa vaaditaan karhun auttamista.

Täällä kirjallinen kysymys eduskunnan sivuilla kokonaisuudessaan.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *