Kuntavaalit ovat ympäristön ja luonnon kannalta erityisen tärkeät vaalit. Sen lisäksi, että valtuustoissa päätetään kuinka pitkä matka asuinalueilta on metsään tai onko kunnan alueella luonnonsuojelualueita, niissä päätetään suurimmasta osasta suomalaisten aiheuttamista päästöistä. Suomen ilmastopaneelin puheenjohtajan Markku Ollikaisen mukaan kaupungeissa päätetään 80 % Suomen päästöistä. Ei siis ole todellakaan yhdentekevää, keitä kuntien valtuustoihin valitaan päätöksiä tekemään!
Yhdessä voimme tehdä Oulusta ilmastonmuutoksen hillitsemisen edelläkävijä. Otetaan ilmastonäkökulma läpileikkaavasti kaikkeen toimintaan. Oulun tulisi tavoitella hiilineutraaliutta ja uusiutuvien energioiden monipuolista hyödyntämistä. Vinkkejä voidaan kysyä naapuriltamme Iiltä, joka on tehnyt jo vuosia töitä HINKU-verkostossa (hiilineutraali kunta) ja saanut aikaiseksi merkittäviä tuloksia.
Samanaikaisesti energian tehostamistoimenpiteiden ja hiilineutraaliuden tavoittelun kanssa Oulun tulee kiinnittää huomiota hankintojen kestävyyteen, kaupunki tekee hankintoja sadoilla miljoonilla euroilla joka vuosi. Hankinnoille voidaan antaa laadullisia määreitä ja Oulun tulee huomioida jokaisessa kilpailutuksessa ympäristönäkökulma!
Arjen toimenpiteinä kouluissa tulee siirtyä kasvispainotteiseen ruokailuun, jossa terveydellisyyden lisäksi otetaan huomioon ilmastovaikutukset. Lähellä tuotettu kasvispainotteinen ruoka on ekologinen ja terveellinen vaihtoehto joka myös lisää paikallista työtä
Kaavoituksella ohjataan liikenteen ja rakentamisen päästöjä
Tärkeimmät päätökset rakennettuun ympäristöön tehdään kunnissa. Kunta kaavoittaa ja määrittelee, miten muut rakentavat. Rakennettu ympäristö vastaa lähes 60 % koko Suomen energian käytöstä ja päästöistä. Kuntien alueilla tapahtuvan liikenteen osuus kokonaisenergiankulutuksesta on lähes viidenneksen luokkaa.
Yleiskaavoituksella määritellään toimintojen väliset etäisyydet ja joukkoliikenteen edellytykset. Liikenteen painopistettä tulisikin siirtää paljon nykyistä vahvemmin joukkoliikenteeseen, pyöräilyyn ja kävelyyn.
Asemakaavoituksella luodaan yksityiskohtaisemman olosuhteet kuten pyöräkaistat ja määritellään autopaikoille varattava tila. Kaupunki voi myös kannustaa kimppakyyteihin ja yhteiskäyttöautoihin. Lisäksi Joukkoliikenteen uusilla muodoilla, kuten kutsuliikenteellä voidaan vähentää yksityisautoilun tarvetta etenkin siellä, missä joukkoliikenne on heikompaa.
Sähköautot tulevat yleistymään merkittävästi jo lähivuosina. Tähän kannustaa myös Suomen hallituksen tuoreen Ilmasto- ja energiastrategian linjaus sähköisen liikenteen tukemisesta. Oulussa on luotava joustavia mahdollisuuksia sähköauton lataamiselle.
Kansallisen tason liikennehanke kaksoisraide ja sen rakentaminen Ouluun saakka tulisi olla kaupungin tärkein lobbauskohde. Radan kehittäminen tekisi Helsinkiin matkustamisesta ekologisesti junalla yhtä houkuttelevaa kuin lentokoneella matka-ajan lyhentyessä alle neljään tuntiin.
Liikenteen painottuessa entistä enemmän joukkoliikenteeseen ja moottorittomaan liiekenteeseen tulee myös asunto-osakeyhtiöiden parkkipaikkanormia tarkastella uudelleen. Kaikkien asuntojen yhteyteen ei ole tarve rakentaa nykyisiä vaatimuksia vastaavaa määrää rakentamiskustannuksia kasvattavia ja suoraan asuntojen myyntihintoja nostavia sekä arvokasta maa-alaa vieviä pysäköintipaikkoa. Esimerkiksi opiskelijoilla asukasryhmänä ei ole tutkitusti läheskään niin paljon autoja kuin kaupunkilaisilla keskimäärin.
Kaavoituksella ohjataan lisäksi viheralueiden rakentamista. Viherkatoilla, vehreillä pihoilla ja läpäisevillä pinnoitteilla voidaan vähentää lisääntyvän sadeveden vaatimaa viemärikapasiteettia. Kaupunkirakenteen reunalla tai kaavoitetun alueen ulkopuolella asuvia kaupunki voi ympäristötekona tukea muun muassa järjestämällä hyvät tietoliikenneyhteydet, jotka mahdollistavat sujuvan etätyön tekemisen.
Oululla on vuosikymmenien ajan luotu vahva osaaminen ympäristö- ja teknologia-aloilla, joten kunnianhimoisten ympäristönsuojelua edistävillä tavoitteilla on mahdollisuus luoda merkittävästi uusia cleantech-alan työpaikkoja ja markkinoita.
- Tiivistetään kaupunkirakennetta
- Lievennetään autopaikkanormia
- Panostetaan pyöräilyyn, kävelyyn ja joukkoliikenteen
- Edistetään viherkattojen rakentamista ja läpäisevien pintojen käyttämistä
- Ohjataan rakentamista energiatehokkaaksi
Energiatehokkuutta omissa kiinteistöissä
Rakennusten käyttävät energiaa noin 38 % kokonaiskulutuksesta. Asumisen energiankulutuksen päästöjä voidaan vähentää, kun mahdollistetaan kevyt lupaprosessi aurinkopaneeleiden ja muiden uusiutuvaa energiaa hyödyntävän energialähteiden asentamiseen rakennusten julkisivuihin ja neuvomalla energiatehokasta asumista rakennuslupien yhteydessä.
Kaupunki on myös itse merkittävä rakennuttaja. Uusien koulujen ja muiden kaupungin kiinteistöjen rakentaminen ja korjaaminen tarvitsee kymmenien miljoonien vuosittaisen rahapotin. Merkittävän rakennuttajana kaupunki voi tehdä kestävän päätöksen rakentaa puusta ja ottaa kaikissa uusissa rakennuksissa käyttöön maalämmön ja aurinkopaneelit. Myös ekologisesti kestävien ja vähäpäästöisten rakennusmateriaalien valitseminen ja niistä kaupunkilaisten opastaminen on merkittävässä osassa kestävän Oulun rakentamista.
Monikäyttöiset ja mukautuvat tilat ja rakennusten aktiivinen iltakäyttö säästää energiaa ja tuo selvää säästöä kaupungin kassaan. Uudisrakentamisen lisäksi energiaremontit vanhoihin kiinteistöihin tuottavat ajan myötä selvää säästöä ja voisivat olla hyvä tapa rahoittaa homekoulujen korjauksia.
- Rakennetaan puusta ja muista kestävistä materiaaleista
- Kaupungin uusiin rakennukseen maalämpö ja aurinkopaneelit
- Panostetaan energiatehokkuuteen
Energiantuotannossa langat on omissa käsissä
Oulun kaupunki omistaa 100%:sti Oulun energia Oy:n ja on omistajana päättämässä sen energian tuotantomuodoista. Tällä hetkellä lämmöntuotannossa polttoaineena käytetään pääasiassa turvetta ja sen vuoksi päästöt on Oulun kaukolämmöllä todella korkeat. Turpeen polttaminen myös rehevöittää vesistöjä ja köyhdyttää luonnon monimuotoisuutta. Se on myös hyötysuhteelta kivihiiltäkin huonompi ja kannattava polttoaine sen saamien ympäristölle haitallisten verotukien vuoksi.
Turpeen käyttöä tulee vähentää kaukolämmössä siirtymällä uudisinvestoinneissa täysin uusiutuviin energianlähteisiin. Vanhoihin kiinteistöihin tulee saneerauksien yhteydessä toteuttaa energiaremontteja, joista esimerkkinä on esimerkiksi vanhan öljylämmityksen korvaaminen maalämmöllä, kaukolämmön tuottaminen suuren kokoluokan lämpöpumpuilla ja energian talteenotto aurinkokeräimillä sekä energiaa säästävien ikkunoiden asentamisella.
Oulun energia kehittelee koko ajan vihreitä innovaatioita, joista hyviä esimerkkejä ovat Farmivirta, jossa sähkö tuotetaan mikro- ja pienvoimalaitoksissa uusiutuvilla raaka-aineilla tuottajan omiin tarpeisiin ja ylimääräinen sähkö myydään verkkoon sekä pari vuotta sitten valmistuessaan Suomen suurin aurinkovoimala ollut Kalevan painotalon aurinkopaneelit. Voimala tuottaa parhaimmillaan 90% painotalon sähköstä.
Oulussa on myös mahdollisuus hyödyntää maatilojen tarpeettomia sivutuotteita, kuten kesantoheinää, olkea ja lantaa biokaasun pientuotannossa. Maatiloilla tuotettavassa biokaasussa piilee merkittävä potentiaali koko Suomessa ja se on myös yleistymässä. Maatilojen biokaasun tuotanto on uusiutuvaa energiaa ja se mahdollistaa ahdingossa olevien maatilojen elinkeinorakenteen laajentamisen.
Oulun tulee pysyä ajan hermolla uusien innovaatioiden osalta, esimerkiksi Espoossa tehdään parhaillaan geotermistä lämpöä tuottavaa usean kilometrin syvyistä reikää, joka on toimintaperiaatteeltaan kuin suuri maalämpöpumppu. Hankkeen valmistuessa sillä voidaan tuottaa merkittävä osa koko Espoon tarvitsemasta kaukolämmöstä. Hanketta toteutetaan osittain myös pohjoispohjanmaalaisin voimin. On hienoa, että maakunnastamme löytyy osaamista toteuttaa tämän kokoluokan hankkeita, kun ne tulevat ajankohtaisiksi.
- Siirrytään energiantuotannossa hajautettujen uusiutuvien energioiden käyttöön
- Luovutaan turpeen käytöstä
- Kehitetään uusia palveluinnovaatioita liittyen kulutushuippuihin ja energiansäästöön
Energiansäästöä arjessa
Jo nyt ja lähitulevaisuudessa energiansäästö on suuressa osassa päästöjen vähentämistä. Energiaa säästetään jos edellä käsiteltyjen rakentamisen, liikenteen ja kaavoittamiskeinojen lisäksi esimerkiksi lähivuosina käyttöön tulevilla älyverkkoratkaisuilla. Älyverkoilla voidaan esimerkiksi kovimmilla pakkasilla laskea etänä kaukolämmitettävien asuntojen lämpötiloja puolella asteella tai katkaista pakastimien virrat kaikilta 10 minuutiksi, joka tasoittaa kulutushuippuja. Tämän kaltaiset toimet ovat tapoja saada sähköjärjestelmästämme tehokkaampi vuoden kylmimpinä päivinä ja näin vähennämme riippuvuutta vanhanaikaisille suuren kokoluokan sähkön ja energian tuotantolaitoksille. Edellä kuvatun kaltaiset toimet eivät vähennä lainkaan asumismukavuutta.
Meillä on lisäksi jo käytössä energian myynti takaisin verkkoon, jos tuotamme esimerkiksi asuntomme aurinkopaneeleilla energiaa enemmän kuin omat tarpeemme ovat. Älyverkot myös tulevat mahdollistamaan oman ylijäämäenergian lahjoittamisen verkon yli, vaikka omalle Oulussa opiskelevalle sukulaiselle.
Emme saa myös unohtaa kuinka hieno ja tärkeä energian säästöuudistus on, että Oulu siirtyy tulevien vuosien aikana kaikessa katuvalaistuksessa energiaa säästäviin led-valoihin. Uuden tekniikan mahdollistamalla älykkäällä valaistuksen ohjauksella voidaan sammuttaa valot silloin kuin niille ei ole tarvetta, automaattiset tunnistimet tunnistavan ihmisen ja valot syttyvät.