Palveluiden karkaamisen lisäksi (Blogi syrjäseutujen palveluista) kuntaliitoksissa liittyy pelkoa pääteöksentekoon liittyvien vaikuttamismahdollisuuksien vähenemiseen. Vahva peruskunta on hyvä, koska kuntien ei tarvitse käydä epätervettä kilpailua rikkaista ja terveistä kuntalaisista, vaan se hoitaa kaikki työssäkäyntialueen asukkaat.

Pelko omien vaikuttamismahdollisuuksien vähentymisestä on aiheellinen koska ihmisillä on luonnollinen tarve saada vaikuttaa omaan elinympäristöönsä. Nyt syrjäseutujen päättäjien lukumäärä vähenee ja kunnan hallinto siirtyy jopa usean kymmenen kilometrin päähän. Oulun kokoisessa liittyvässä suurehkossa peruskunnassa pitääkin pyrkiä kaksitasoiseen hallintoon, jossa isot asiat ratkaistaan koko seudun tasolla ja pienet asiat lähellä. Vaaleilla valittavat kaupunginosavaltuustoot vastaavat paikallisista asioista, kuten päiväkodeista, leikkipuistoista tai paikallisesta kaavoituksesta. Kaupunginosan asukkaat ovat arkensa ja lähiympäristönsä parhaita asiantuntijoita itse. Jokaisessa yhdistyvässä kunnassa voisi olla yksi kaupunginosavaltuusto, vanhan Oulun alueella useampi.

Koska valtuustomuotoinen vaikuttaminen ei välttämättä ole se, mikä nuoria ja esimerkiksi kiireisiä, työssäkäyviä lapsiperheitä viehättää, on kaupunginosavaltuustojen/kaupungin otettava tavaksi järjestää vaikuttamispaikkoja (esim. harrastuspaikkojen harrastuspaikkojen sijainnista päätettäessä) sinne, missä kaupunginosalaiset oikeasti ovat, siis ostareille, toreille ja muille tapahtumapaikoille. Vaikka lähikauppaan. Näissä tapahtumissa voidaan käydä kansalaiskeskustelua myös kaupunginvaltuuston päättämistä suurista asioista.

Aidosti toimiva lähidemokratia vaatii resursseja. Siksi toivonkin, että kaupungin palkkalistoille palkattaisiin “vuorovaikutusvirkamies”, jonka tehtävä olisi järjestää näitä vuorovaikutushetkiä. Vapaampia vuorovaikutustilaisuuksia olisi hyvä järjestää aina silloin, kun jotain niihin alueisiin liittyvää päätöksentekoa tapahtuu, esimerkiksi teiden kunnossapidon tai maankäytön suhteen. Myös verkko ja mobiiliaplikaatiot tarjoavat oivallisia mahdollisuuksia osallistamisen lisäämiseksi!

Kaupunkilainen, oli kyse nuoresta tai vanhasta, on onnellinen kun saa vaikuttaa omaa elämää koskeviin asioihin ja omaan asuinympäristöön. Alueellinen toiminta vahvistaa alueen asukkaiden identiteettiä ja edistää asuinalueen kehittämisestä sen vahvuuksien pohjalta. Varsinkin nuorille mahdollisuus osallistua päätöksentekoon on tärkeää; se kasvattaa vastuuta ympäristöstä ja vahvistaa itsetuntoa, kun kokee olevansa tärkeä osa yhteisöä. En vähättelisi myöskään sen vaikutusta syrjäytymisen ehkäisyssä!

Toivotankin tervetulleeksi uuden Oulun parempine, koko seutua hyödyttävine päätöksineen ja aidosti osallistettavat, omasta kylästään, mutta myös kaupunkiseudustaan ylpeät oululaiset!

 

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *