Kuntavaalit on myös luontovaalit. Tässä 10 keinoa tehdä luontopositiivista Oulua!
- Suojellaan kaikki Oulun vanhat ja Metso-kriteerit täyttävät metsät. Oulu on Suomen suurin kuntametsänomistaja ja meillä on erityinen vastuu metsäluonnon suojelemisesta. Päivitetään metsänhoitosuunnitelma niin, että talouskäytön lisäksi se ottaa huomioon monimuotoisuuden lisäämisen sekä maisema- ja virkistysarvot. Annetaan talousmetsienkin vanheta rauhassa ja kerryttää lahopuuta. Siirrytään avohakkuista jatkuvaan kasvatukseen. Asetetaan kaupungin metsille hiilinielutavoite.
- Otetaan lähiluonto huomioon kaavoituksessa. Lopetetaan lähiluonnon nakertaminen ja keskitytään täydennysrakentamiseen. Varmistetaan rakennusjärjestyksellä tonteilla jo valmiiksi olevien puiden säilyttäminen uutta rakennettaessa.
- Perustetaan lippulaivakohde lintukosteikkojen luomiseksi luonnoltaan heikentyneelle alueelle kuten sorakuoppaan tai entiselle teollisuusalueelle. Tehdään kohteesta nähtävyys ja virkistysalue.
- Varmistetaan, että jokaiselle oululaiselle löytyy lähivirkistysalue alle 300 metrin etäisyydeltä kodista. Vaalitaan Hietasaarta tärkeänä lähiluontokohteena. Lisätään joukkoliikennettä retkeilykohteisiin, kuten Sanginjoelle.
- Muutetaan teiden varren suojaviheralueet monimuotoisiksi niityiksi ja annetaan paikoin myös puistojen rehottaa sileän nurmikon sijaan. Suositaan kotoperäisiä kasveja ja suositaan syötäviä marjapensaita ja hedelmäpuita.
- Otetaan käyttöön ekologinen kompensaatio rakentamiselle, jotta rakentamiselta tieltä hävitetty luonto korvataan ennallistamalla luontoa lähialueella. Oulun tulee muutenkin palauttaa luontoa, esimerkiksi ennallistamalla entisiä turvesoita ja talouskäytössä olleita suometsiä.
- Oulu on vesistöjen kaupunki. Laitetaan lähivedet kuntoon. Ennallistetaan pienvesiä sekä kunnostetaan rehevöityneet järvet perustamalla kosteikkoja ja suojavyöhykkeitä. Otetaan valuma-alueiden yksityiset maanomistajan mukaan työhön. Tehdään suunnitelma Merikosken padon purkamisesta seuraavan 10 vuoden aikana.
- Varmistetaan apua tarvitsevien luonnonvaraisten eläinten hoito tarjoamalla kaupungin puolesta hoitoloille tiloja.
- Innostutaan paikallisesta luonnosta! Sen sijaan, että voivotellaan suiston rakentamista rajaavaa lietetatarta, otetaan se Suiston kehittämisen kärjeksi. Oululle ominaisten uhanalaisten lajien ja luontotyyppien vaaliminen voi olla paikallinen ylpeyden aihe.
- Osallistetaan kaupunkilaiset. Innostetaan asukkaita ja yhdistyksiä hoitamaan niittyjä, istuttamaan uhanalaisia puita ja ennallistamaan soita sekä puroja kuten tehtiin Hupisaarilla. Kartutetaan lasten ja nuorten luonnontuntemusta kokemuksellisin menetelmin sekä omassa kasvuympäristössä että kaupungin palveluissa mm. Alaköökin varhaiskasvatuksen kehittämisyksikössä, Heikinharjun luontokodolla ja Timosenkosken luontokoululla.