Maata pitkin matkustaminen on trendi, joka näkyy hyvin Suomessa myytyjen Interrail-lippujen voimakkaana kasvuna. Se on osa suurempaa kestävän elämäntavan mukaista muutosta, jossa omilla valinnoilla halutaan torjua ilmastonmuutosta.

Suomen ylivoimaisin matkailuvaltti on puhtaus ja rauhallisuus. Kaupunkimme ovat kansainvälisesti monin tavoin turvallisia ja helteistä kärsiville ne tarjoavat helpotusta. Suomen kansallispuistot eivät ole esimerkiksi Norjaan verrattuna yhtä ruuhkaisia, eikä stressittömyyttä tarvitse etsiä kauaa. Metsien ja kaupunkien lisäksi meillä on maailmalle näytettävänä kulttuuriamme ja pohjoista taidetta. 

Nämä sopivat loistavasti yhteen hitaan matkustamisen kanssa. Rauhallisessa matkanteossa siirtymän aikana mieli rentoutuu ja orientoituu kohteeseen. Jo itse matka tarjoaa vastapainoa hektiselle arjelle.

Junat Suomen ja Euroopan välillä Haaparannan kautta tulisi saada liikennöimään pian, jotta yhä useamman matka voisi suuntautua Suomeen junalla. Hallitusohjelmaan onkin kirjattu Kemi-Laurila-välin sähköistys, joka mahdollistaa henkilöliikenteen rajan yli. Ruotsissa aloitetaan lähivuosina henkilöliikenne Haaparannasta Luulajaan, josta matkaa voi jatkaa vaikka yöjunalla Tukholmaan.

Myös Suomen sisäisiä yhteyksiä pitää parantaa. Omatoimimatkailu on kasvussa ja turisti harvoin saapuu Pohjois-Suomeen omalla autolla tai liikkuu matkatoimiston järjestämällä kyydillä. Esimerkiksi Pohjoisen kansallispuistoihin on vaikea päästä joukkoliikenteellä ja se on yksi suurimmista Pohjois-Suomeen suuntautuvan maata pitkin matkustamisen esteistä, mutta myös tekee turhan hankalaksi monen autottoman kotimaan matkailijan seikkailun.

Voimme jäädä odottelemaan kehittyviä liikennepalveluita tai aktivoitua tässä kunnissa ja alueilla myös itse. Olen jättänyt Oulun kaupunginvaltuustossa vuosi sitten aloitteen luontobussista, joka liikkuisi Oulun hienojen luontokohteiden välillä, kuten Sanginjoella, Pilpasuolla ja Koitelinkoskella. 

Matkailijat haluavat yhä useammin tehdä kohteissa niin sanotusti tavallisia asioita. Asioita, joita myös paikalliset tekevät. Paikallisuudesta kumpuava matkailu tukee kestävän kehityksen mukaista laadukasta turismia, joka on vastakohta luonnonvaroja kuluttavalle massaturismille.

Matkailuyrityksissä tehdään Suomessa valtavasti asioita kestävästi. Reilut työehdot ja verovastuullisuus ovat ekologisuuden, kuten energiansäästön ja jätteiden kierrätyksen lisäksi kestävän kehityksen asioita, joita kannattaa tälle kohderyhmälle tuoda esiin. Moni meille Suomessa itsestäänselvä asia voikin olla asia, joka sinetöi kohdepäätöksen.

Teksti on julkaistu kolumnina Kalevassa 24.7.2019.