Perussuomalaisten kansanedustajan veljeily kansallissosialistien kanssa kuitattiin yksityisajatteluna ja vedottiin kansanedustajan oikeuteen tehdä vapaa-ajallaan mitä haluaa. Juhannuksena eräs kirjailija kirjoitteli häiritseviä ja loukkaavia törkyviestejä raiskauksen kokeneiden naisten tukiyhdistyksen Naisten Linjan Facebook-sivuille.
Olen ihmetellyt kuinka vähin äänin varsinkin kansanedustajan natsikytkökset menivät mediassa läpi. Onko yleisesti hyväksyttyä, että kansanedustajan harrastustoimintaan voi kuulua ajattelu, johon liittyy joidenkin kansanosien sulkeminen pois yhteiskunnasta ja muita rasistisia näkökulmia, joita kyseinen järjestö, jonka kanssa kansanedustaja poseerasi Facebookiin laittamassaan kuvassa, kertoo kannattavansa. Naisten Linjan Facebook-sivuille juhannuksena kirjoitetut törkyviestit kuitattiin humalatilan syyksi. Jälkimmäinen tekijä pyysi toimintaansa anteeksi.
Maahanmuuttovastaisuus ja muukalaispelko ovat lisääntyneet ja sitä kuulee eduskunnan täysistunnoissa yhä useamman suusta ja ne valtaavat yhä enemmän palstatilaa lehdissä. Maahanmuuttokriittiseksi kutsuttava rasistinen puhe ei useinkaan ole rakentavaa kritiikkiä vaan usein se on epäsuorin sanoin muotoiltu vihjaus siitä, että maahanmuuttajat olisivat jollakin tavalla suomalaisen hyvinvoinnin este. Maahanmuuttokriittiset vaativat vihapuheellensa hyväksyntää ja vetoavat sananvapauteen.
Sen sijaan että maahanmuuttokriitikot pyrkisivät käymään keskustelua maahanmuuttajien kotouttamisen parantamisesta ja vaikka kieliopintojen saatavuudesta, keskitytään usein osoittelemaan maahanmuuttajan uusia lastenvaunuja tai televisiota. Osoittelu ja syrjiminen eivät edistä kenenkään hyvinvointia.
Juuri nyt tarvitaan rohkeutta nousta rasistista liikehdintää vastaa ja tuomita vihapuhe. Siinä keskeisessä roolissa ovat media ja poliittiset vaikuttajat. Työpaikan kahvipöydässä, tai missä arkisissa tilanteessa törmäämmekään muukalaispelkoon, voimme muistuttaa siitä, että moni suomalainenkin tarvitsi sotien jälkeen turvaa ja apua Suomen ulkopuolelta joutuessaan jättämään kotinsa ja lähtiessään evakkoon. Myös kehitysapua ohjattiin Suomelle sodan jälkeen. Muistutus siitä, että tutkimuksen mukaan maahanmuuttajat eivät saa enempää sosiaaliturvaa kuin avun tarpeessa oleva suomalainen, on usein näissä keskustelussa paikallaan.
Puolueiden tulee kantaa vastuu vihapuheesta. Maahanmuuttokriittisten äänestäjien kalasteleminen ei saa olla syy olla tuomitsematta omassa joukkueessa tapahtuvaa rasismia tai syrjintää. Vihapuhe ei ole missään tilanteessa hyväksyttävää. Eikä kansanedustajanvapaa-ajan toiminta voi saada tästä vapautusta.
Sanotaan jyrkkä ei vihapuheelle ja tuomitaan kaikki rasistinen toiminta, se on meidän kaikkien etu.
Kirjoitus on julkiastu Forum24-lehden kolumnipalstalla 30.6.