Miksi vietämme naistenpäivää? Vaikka Suomi on monessa asiassa tasa-arvon mallimaa, emme voi ummistaa silmiämme siltä tosiasialta, että saamme edelleen tehdä töitä naisten aseman parantamiseksi yhteiskunnassamme.

Tässä kymmenen asiaa muistutukseksi siitä, että tasa-arvo ei ole valmis Suomessa.

1. Perhevapaat jakautuvat äitien ja isien kesken epätasaisesti. Naiset käyttävät perhevapaista valtaosan, isät päiviä tai viikkoja.

2. Naisen euro on 84 senttiä. Naiselle maksetaan samasta työstä pienempää palkkaa kuin miehelle. Naiset tekevät edelleen myös valtaosan kotitöistä.

3. Laki kohtelee epäoikeudenmukaisesti transnaisia, sillä sukupuolen juridinen korjaaminen vaatii sterilisaation. Transnaiset kokevat myös syrjintää monilla elämän osa-alueilla.

4. Naiset ovat useammin määräaikaisissa ja/tai osa-aikaisissa työsuhteissa.

5. Euroopan laajuisessa vertailussa työpaikat ovat Suomessa vahvasti sukupuolittuneita. Perinteisesti naisvaltaisilla aloilla maksetaan pienempää palkkaa suhteessa miesvaltaisiin aloihin.

6. Nainen on Suomessa useimmiten lähisuhdeväkivallan uhri. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2016 viranomaisten tietoon tuli 9000 pari- ja lähisuhdeväkivaltarikosten uhria, joista 69 % oli naisia.

7. Kuukautisiin liittyviä tuotteita verotetaan kovimmalla arvonlisäverolla, ja tämä vero kohdistuu vain naisille.

8. Naispoliitikot kokevat häirintää ja kiusaamista miehiä useammin. Naispoliitikkojen ulkonäköä arvioidaan usein kriittisesti ja yksityiskohtaisesti.

9. Naisurheilijat tienaavat huomattavasti miehiä vähemmän. Esimerkiksi jääkiekossa naisammattilaisen euro on vain 0,3 senttiä. Tämän lisäksi naisurheilu-käsite on ongelmallinen: miehet ovat urheilijoita, kun taas naiset ovat naisurheilijoita.

10. Seksuaalisesti vapaasti toimiva nainen leimataan helposti huoraksi. Miehillä tätä ei tapahdu.

Sukupuolten välisen tasa-arvon edistäminen vaatii systemaattista poliittista työtä. Naisten asemaa työelämässä pitää parantaa uudistamalla perhevapaat niin, että osa vapaista kiintiöidään miehille 6+6+6-mallin mukaisesti. Translaki on uudistettava parantamaan transnaisten asemaa. Kuukautissuojista ja tamponeista on poistettava arvonlisävero. Tarvitsemme parempaa sukupuolivaikutusten arviointia, ja tulevassa hallituksessa on puolet ministereistä oltava naisia.

Nämä kaikki asiat voidaan toteuttaa jo seuraavalla hallituskaudella. Tasa-arvoinen yhteiskunta on kaikkien etu.

One thought to “Naistenpäivänä toivomme kukkien sijasta tasa-arvotekoja”

  • Jaakko Tikkanen

    Nauroin aika paljon kuutoskohdalle, koska on aika hölmöä vertailla naisiin ja miehiin kohdistuvaa väkivaltaa ja niiden osuuksia. Jos kumpikaan ei ole oikein eikä hyväksyttävää, niin ongelmaa ei voikaan ratkaista tasa-arvoistamalla se sokeasti kuin kaikki muukin, vaan sille pitäisi tehdä loppu, eikö niin? Sanot siis, että sukupuoliin kohdistuvan väkivallan tasa-arvoistaminen on kuudenneksi tärkein asia, missä tasa-arvo ei Suomessa kohtaa.
    Toisin sanoen äänestäisin mieluummin Paavo Väyrystä presidentinvaaleissa kuin sinua eduskuntavaaleissa, koska hänkin on uskottavampi, vaikka ei koskaan tullut/tule valituksi.
    Kommentoija on oletettu mieshenkilö.

    Vastaa

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *