Kansainvälisen luontopaneelin IPBESin mukaan nykymenolla jopa miljoona lajia on kuolemassa sukupuuttoon. Meillä Suomessa jo joka yhdeksäs laji on uhanalainen. Luontokadon pysäyttämiseen tarvitaan mukaan kaikkia. Kaupungeilla on erinomaiset edellytykset vahvistaa luontotyötä – ja tuottaa näin monenlaisia hyötyjä asukkailleen. Ohessa ratkaisuja, jotka käyttöönottamalla Oulu osallistuu luontokadon torjumiseen ja luo samalla asukkailleen mahdollisuuksia osallistua tähän työhön ja nauttia luonnosta lähellä. 

Jätin 25.1. Valtuustoaloitteen, jossa esitän kuutta konkreettista ehdotusta, miten Oulu voi nopeasti ja konkreettisesti osallistua luontokadon torjuntaan.

1) Pyritään luonnon ennallistamisen pääkaupungiksi

Oulun luontoympäristö on voimakkaasti ihmisen muokkaamaa niin metsien talouskäytön kuin soiden kuivattamisen vuoksi. Metsiä voidaan ennallistaa ja esimerkiksi turvetuotannosta poistuvia soita voidaan ennallistaa lintukosteikoiksi. Määrätietoisen työn avulla Oulusta voidaan tehdä luonnon ennallistamisen valtakunnallinen ja jopa kansainvälinen kärkikaupunki. Nostetaan seuraavassa kaupunkistrategiassa luonnon ennallistaminen keskiöön. Kutsutaan talkoisiin kaupunkikonsernin lisäksi yritykset, yhdistykset ja kuntalaiset. 

2) Käynnistetään toimialarajat ylittävä kärkihanke niittyjen lisäämiseksi

Luontotyö voi ja sen pitää näkyä muuallakin kuin kaupungin ympäristö- ja puistoyksiköissä. Paljon mahdollisuuksia piilee toimialojen yhteistyössä. Niittykärkihankkeessa voidaan kehittää luontoratkaisuja yllättävissäkin yhteyksissä – esimerkiksi päiväkotien pihoilla, toimistojen katoilla ja teiden pientareilla. Kehitetään kaupungille oma niittyseos, jossa suositaan paikallisia luonnonkukkia. Suositaan seosta kaupungin omilla viheralueilla. Laaditaan niittyjen hoitamisesta opas ja tarjotaan siemeniä myös taloyhtiöiden ja asukkaiden käyttöön. Niittykärkihankkeessa voisi luontonäkökulmaan nivota mukaan esimerkiksi mielenterveystyön, liikunnan tai kulttuurin. 

3) Perustetaan lintukosteikkojen lippulaivakohde

Luontotyö tarvitsee lippulaivoja, jotka osoittavat uusien ratkaisujen toimivuuden ja rohkaisevat muita soveltamaan niitä. Suomen tunnetuin esimerkki on Helsingissä maantäyttöalueelle tehty Vuosaarenhuippu. Onnistuessaan mallialue voi saada kansallista ja jopa kansainvälistä huomiota. Perustetaan lippulaivakohde lintukosteikkojen luomiseksi luonnoltaan heikentyneelle alueelle kuten sorakuoppaan tai entiselle teollisuusalueelle. Tehdään kohteesta vetovoimainen nähtävyys ja virkistysalue, ja sovelletaan kehitettyjä ratkaisuja laajemmin kaupungin toiminnassa. 

4) Lisätään ennallistaminen metsien hoidon työkalupakkiin ja lisätään lahopuun määrää

Oulu omistaa paljon metsämaata. Luontoarvoja voidaan palauttaa metsiin ekologisella ennallistamisella jolloin esimerkiksi talouskäytössä ollut metsä kulotetaan. Ennallistamisen avulla voidaan myös lisätä luontokohteiden kiinnostavuutta virkistys- ja ulkoilualueina. Lahopuun puute on Suomessa merkittävin yksittäinen metsäluonnon uhanalaistumisen syy. Eri lajit tarvitsevat eriasteisesti lahonnutta ainesta. Asetetaan lahopuun lisäämiselle määrällisiä ja laadullisia tavoitteita. 

5) Lietetatar Suiston kehittämisen kärjeksi

Uhanalaisten eliöiden ja luontotyyppien vaaliminen edellyttää suunnitelmallista otetta. Tehdään Oululle ominaisten uhanalaisten lajien ja luontotyyppien vaalimisesta paikallinen ylpeyden aihe. Vahvistetaan toimia niin, että työllä on valtakunnallista merkitystä. Otetaan valitut lajit ja luontotyypit huomioon kattavasti niin strategioissa, kaavoituksessa kuin hoitotoimissa. Yksi paikallinen korostettava laji Oulussa on lietetatar jokisuiston alueella. 

6) Otetaan kaupunkilaiset mukaan luonnonhoitoon

Osallistetaan kaupunkilaiset vaalimaan luontoa. Tarjotaan paikallisille asukkaille ja yhdistyksille mahdollisuuksia esimerkiksi hoitaa niittyjä, istuttaa uhanalaisia puita ja ennallistaa soita. Otetaan kaupunkilaiset mukaan myös valitsemaan kohteita ja suunnittelemaan toimia. Hupisaarten purojen kunnostustukseen kolme vuotta sitten osallistui paljon oululaisia vapaaehtoisia. Tällaisia osallistavia hankkeita voisi olla jatkuvasti käynnissä.