Vanhat, aidosti luonnontilaiset metsät ovat hävinneet Suomesta vauhdilla. Vielä sata vuotta sitten Pohjois-Suomen metsämaasta miltei puolet oli yli 140-vuotiasta metsää. Nykyisin vastaava luku on vain noin 14 prosenttia. Meillä on vanhoja metsiä enää hälyttävän vähän jäljellä.

Normaalisti vanhat metsät tuhoutuisivat ainoastaan satunnaisissa myrskyissä ja metsäpaloissa. Nyt ikimetsiämme hakataan kiihtyvällä tahdilla metsäteollisuuden tarpeisiin. Niiden tilalle istutetaan nuorta talousmetsää, joka hakataan uudelleen jo noin sadan vuoden iässä.

Talousmetsä ja vanha luonnontilainen metsä ovat metsässä elävien eliöiden kannalta kuin yö ja päivä. Luonnontilaisessa metsässä puulajien runsaus, puiden ikähaitari ja lahopuun määrä ovat moninkertaiset verrattuna talousmetsään. Läheskään kaikki metsälajimme eivät yksinkertaisesti pärjää talousmetsissä. Kun metsä kerran hakataan, kestää sen uusiutumisessa pitkään. Missä uhanalaiset eläimet, kasvit ja sienet elävät sillä aikaa?

Vanhojen metsien häviäminen onkin johtanut jo yli kolmensadan metsälajin uhanalaistumiseen. Näiden lajien joukossa on kaikille tuttuja eläimiä, kuten hömötiainen ja maakotka sekä vähemmän huomiota herättäviä pienen pieniä sieniä ja jäkäliä. Ne ovat vaarassa kuolla sukupuuttoon Suomesta ja pelastustoimilla on kiire.

Hallitus on omalta osaltaan ryhtynyt toimenpiteisiin vanhojen metsien ja niissä elävien lajien tulevaisuuden turvaamiseksi. Luonnonsuojelulakia uudistetaan ja pohjoisen metsien suojelun rahoitusta on kasvatettu. Kokonaisuudessaan luonnonsuojelun rahoitus on tällä hetkellä historiallisen korkealla.

Metsiä on kuitenkin pystyttävä varjelemaan myös suojelualueiden ulkopuolella. Metsänomistajien ja metsäyhtiöiden on aika kantaa vastuunsa. Viime aikoina julkisuuteen on paljastunut järkyttäviä tapauksia Sallasta ja Kuusamosta, kun toista sataa vuotta vanhaa metsää on hakattu surutta. 

Suuri huolenaihe ovat pohjoiset suuret sellutehdashankkeet. Kun tehtaat käynnistyvät, vaativat ne valtavasti puuta. Vaikka hallitus onkin antanut hankkeille tukea, ei kukaan ole antanut lupaa tuhota uhanalaisten eliöiden elinympäristöjä.

Metsäyhtiöiltä onkin edellytettävä vastuullisuutta ja pohjoisen viimeiset vanhat metsät jätettävä hakkuiden ulkopuolelle. Emme voi kerta kaikkiaan hakata enää yhtään vanhaa metsää.

Kirjoitus on julkaistu alunperin Kaleva Median paikallislehdissä 2.9.2020.