Raiskauksista ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä on vaiettu aivan liian pitkään. MeToo-liike ja Suostumus-kansalaisaloite on antanut äänen niille lukemattomille naisille, jotka eivät ole saaneet oikeutta kokemalleen vääryydelle ja niille, jotka eivät ole edes uskaltaneet kertoa kokemuksista.

Haluan kiittää Suostumus2018-kansalaisaloitteen tekijöitä ja aktiiveja aiheen nostamisesta esille. Seksuaalirikokset aiheuttavat jopa koko elämän kestävää kärsimystä ja tästä aiheesta on aivan liian pitkään vaiettu. Tämän kansalaisaloitteen käsittelyn myötä olen kuullut äärettömän koskettavia tarinoita ihmisiltä, jotka jo ehkä kauan aikaa sitten ovat joutuneet raiskauksen uhriksi, jotka tähän asti ovat siitä vaienneet. Kiitos, että olette antaneet niin monelle uhrille äänen.

Tarinansa kertovat ihmiset ovat valitettavasti vain jäävuoren huippu. Juuri julkaistun kouluterveyskyselyn vastausten perusteella joka kolmas kouluikäinen tyttö on kokenut seksuaalista häirintää. Joka kymmenes yläkouluikäinen tai toisen asteen opinnoissa oleva tyttö on kokenut seksuaalista väkivaltaa. Nämä luvut ovat pysäyttäviä, vaikka seksuaalisen häirinnän ja väkivallan yleisyys ei pitäisi tulla yllätyksenä. Huomattavaa on, että suurin osa uhreista jättää kertomatta asiasta aikuiselle. Asia aiheuttaa usein uhreissa häpeää ja pelkoa.

Luvut ja häpeän tunne uhrissa kertoo, että asiat eivät ole oikein ja yhteiskuntamme on muututtava. Tänään käsittelimme eduskunnassa kansalaisaloitetta raiskauslainsäädännön muuttamiseksi.

Laki on muutettava, sillä ihmisen kehonkuvaan ja suhtautumiseen itsemääräämisoikeuteen vaikuttaa ympäröivän yhteisön asenteet ja arvostukset. Lainsäädäntömme näyttää suuntaa, mikä on oikein ja mikä väärin.

Suostumus-kansalaisaloite ajaa sitä, että ihmisellä itsellään on täysi valta päättää omasta kehosta, että toisen koskemattomuuden rikkominen on yksiselitteisesti väärin ja rangaistavaa. Että seksi ilman suostumusta on raiskaus.

Seksuaalinen kanssakäyminen pitää aina olla kaikkien siihen liittyvien osapuolten yhteinen tahto. Asia, johon osapuolet ovat suostuvaisia. Eikö tämän pitäisi olla itsestäänselvyys?

Kannatan kansalaisaloitteen tavoitetta.

On oikein, että hallitus on uudistamassa raiskauslainsäädäntöä ja muuttamassa raiskauslainsäädäntöä suostumusperusteiseksi sekä koventamassa seksuaalirikosten tuomioita. Myös turvakotien määrää lisätään ja käynnistetään ohjelma naisiin kohdistuvan väkivallan torjumiseksi. Poliisien määrän lisääminen edesauttaa rikosten parempaa tutkimista, siihen hallitus on myös panostamassa.

Kun seksuaalisen kanssakäymiseen tarvitaan suostumus, se tarkoittaa sitä, että vaikenemista ei voi tulkita myöntymisen merkkinä. Jos ihminen on hiljaa, itkee tai on voimakkaassa humalassa, ei suostumusta silloin ole.

Tämä on tärkeä kiristys lainsäädäntöön, sillä näitä tilanteita, joissa uhri lamaantuu, on hyvin paljon, tutkimuksen mukaan noin 70% uhreista.

Haluan kiittää kansalaisaloitteen toimijoita tämän tärkeän aiheen nostamisesta keskusteluun ja työstä kehollisen itsemääräämisoikeuden puolesta. Nyt työ siirtyy eduskunnan tehtäväksi.

Kaikki puheenvuoroni eduskunnassa löytyvät eduskunnan sivuilta.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *