Euroopan turvallisuustilanne on muuttunut viimeisten kuukausien aikana radikaalisti. Venäjän toimien ja vaatimusten aiheuttama turvattomuus ja uhka ovat muuttaneet koko Euroopan turvallisuusajattelua ja sodan uhka Ukrainassa on todellinen. Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti esittävänsä Itä-Ukrainan kapinallisalueiden tunnustamista itsenäisiksi ja on jo lähettänyt uusia joukkoja alueille. Tämä on massiivinen kansainvälisen oikeuden ja Ukrainan valtiollisen suvereniteetin loukkaus.
Venäjä on Suomen naapurimaa ja maillamme on pitkä historia yhteistyöstä. On kuitenkin myös tilanteita, joissa yhteistyön muotoja täytyy harkita ja muuttaa. Venäjän uhkaava toiminta tuli vahvasti esiin jo 2014, kun Krim liitettiin Venäjään, ja nyt tilanne Ukrainassa on eskaloitumassa edelleen. Kun Venäjä ryhtyy radikaaleihin, itsenäisiä valtioita uhkaaviin ja loukkaaviin toimiin, täytyy myös yhteistyötä tarkastella kriittisesti. Erityisen ongelmallisena näyttäytyy yksi hanke: Fennovoiman ydinvoimala.
Pyhäjoen Hanhikivelle rakentuvaksi suunnitellun ydinvoimalan laitoksen toimittaa Venäjän valtion energiayhtiö Rosatom. Ei ole yllätys kenellekään, että Venäjän keskeisistä työkaluista maailmanpoliittisessa vaikuttamisesa on venäläisen energian myynti Eurooppaan. Korvaamalla fossiilienergiaa venäläisellä ydinenergialla astutaan ojasta allikkoon. Rosatom vastaa myös venäläisistä ydinasehankkeista.
Suomen tulee hankkiutua eroon energiariippuvuudesta valtion kanssa, joka ei välitä kansainvälisistä pelisäännöistä ja on valmis käyttämään voimaa muita suvereeneja valtioita vastaan omia tarkoitusperiä edistääkseen. Venäjän toimet ovat aiheuttaneet jo suurta liikehdintää Euroopan energiasektorilla. Saksa ilmoitti tänään jäädyttävänsä Venäjän ja Saksan välisen Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeen.
Vihreät suhtautuvat kriittisesti Hanhikiven hankkeeseen Rosatomin kanssa jo vuonna 2014 sen turvallisuus- ja geopoliittisten ongelmien vuoksi. Tällöin Suomessa vähäteltiin Venäjä-kytköksen aiheuttamaa uhkaa.
Nyt on aika myöntää, että suuntamme on väärä. Suomen on syytä osaltaan arvioida omaa energiapolitiikkaansa uudelleen ja irrottaa Rosatom Hanhikivi-hankkeesta.