Suomi on päättänyt olla maailman ensimmäinen fossiilivapaa hyvinvointiyhteiskunta ja linjauksia on jo tehty kivihiilestä luopumiseksi. Turpeen poltosta luopumisesta ei ole vielä lopullista päätöstä, mutta hallitus on luvannut vähintään puolittaa turpeen 2030 mennessä. 

Turve on fossiilinen polttoaine, jonka ominaispäästöt ovat kivihiilen luokkaa ja ilmaston näkökulmasta näitä tulisi kohdella yhtä tiukasti. Turpeen osuus energiankulutuksesta on noin 5% ja kokonaispäästöistä turve aiheuttaa jopa 13%, joka on enemmän kuin henkilöautoilu kokonaan. Onkin hyvä kysymys – jos turpeesta ei luovuta, millä päästöt korvataan? 

Päästöjen lisäksi turve kuormittaa vesistöjä, pilaa kalojen elinympäristöjä sekä likaa mökkirantoja ja virkistysvesiä. Suoluonnosta valtaosa on ojitettu ja jopa puolet suotyypeistä on uhanalaisia. Turve on uusiutumaton luonnonvara, joka kuuluu maaperään hiilivarastoksi. 

Kaukolämmössä turve on korvattavissa, kun siirrymme polttamiseen perustuvasta järjestelmästä kohti uusiutuvaa kotimaista hajautettua energiajärjestelmää, jossa lämpö kerätään ympäristöstä, jätevesien ja teollisuuden hukkalämmöstä. Lämpöpumput pidetään käynnissä tuulen ja auringon voimalla. Lämpöä varastoidaan suuriin lämpövarastoihin ja kulutusjoustoja tasataan älykkäillä verkoilla ja energiansäästöllä rakennuksissa. Tätä järjestelmää on tutkittu esimerkiksi Aalto yliopistossa, se on mahdollista ottaa käyttöön jo nykyisellä teknologialla. 

Fossiilisille polttoaineille on syytä asettaa viimeinen käyttöpäivä, jotta kaupungeille, kunnille ja taloyhtiöille tulee kannustin investoida puhtaaseen energiaan. Juuri nyt turvetta polttoaineena tuetaan yhteisistä varoista niin paljon, että sen polttaminen on kaupungeille kaikista kannattavinta. Saastuttamista siis tuetaan vaikka periaatteen modernissa maailmassa tulisi olla, että saastuttaja maksaa. 

Turvetuotannolla on pitkä historia. Turve on ollut käytössä Keski-Euroopassa jo useita vuosisatoja sitten. Suomessa turvetuotanto on valtavirtaistunut kunnolla vasta muutamia vuosikymmeniä sitten, kun turvetta alettiin tukemaan. Turvetta käytetään isommassa kansallisessa mittakaavassa Suomessa ja Irlannissa. Irlanti on sitoutunut luopumaan turpeesta 2028 mennessä.

Suomen on seurattava tätä tietä, otettava askeleita kohti hiilineutraalia kiertotaloutta, suojeltava yhteistä ympäristöä ja tärkeää suoluontoamme. 

Olin keskustelemassa turpeesta keskiviikkoiltana A-studiossa. Täältä voit katsoa tallenteen:https://areena.yle.fi/1-4584675

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *