Kuntaliitoksilla luomme vahvan peruskunnan. Peruskunta järjestää palvelut työssäkäyntialueelle, eikä kuntien tarvitse käydä epätervettä kilpailua terveistä ja rikkaista kaupunkilaisista, peruskunnan vastuulla ovat kaikki. Pääsemme myös eroon epämääräisistä kuntayhtymä-hallintohimmeleistä, joiden päätöksenteosta demokratia on kaukana.
Kuitenkin jo pelkästään tämä meidän suur-Oulun kuntien yhdistyminen on sen verran suuri, että nykyisen Yli-Iin, Haukiputaan, Oulunsalon ja Kiimingin kuntalaiset ovat peloissaan. Pelkoa oman kylän palveluiden ja vaikuttamismahdollisuuksien katoamisesta saa lukea netin keskustelupalstoilta ja Kalevan yleisöosaston kirjoituksista. Pelko on aiheellista, sillä kylän asioita koskeva päätöksenteko etääntyy jopa monen kymmenen kilometrin päähän. Tutut oman kunnan päättäjät ja virkamiehet vähenee lukumäärällisesti. Kuka muistaa syrjäseutulaisia?
Uudessa peruskunnassamme jokainen uusi ja vanha oululainen on yhtä arvokas. Meillä on edessämme haastava tehtävä, kun pohdimme, kuinka taata yhdenvertaiset, laadukkaat palvelut näin laajalle, harvaan asutulle alueelle.
Peruskoulu on lapsen kannalta kodin jälkeen tärkein kasvuympäristö. Minä kannatan lähikouluja, vaikka se olisikin kalliimpaa ylläpitää kuin suuri, keskitetty kouluyksikkö. Pienessä lähikoulussa solmitaan ystävyyssuhteita lähellä asuviin lapsiin, joiden kanssa vietetään aikaa myö vapaa-aikana. “Lähikaverit” vahvistavat lapsen yhteenkuuluvuuden tunnetta ja luo yhteisöllisyyttä kasvattaen tukiverkostoa. Lähikouluun kuljetaan pyörällä tai kävellen, toisin kuin suuriin yksikköihin, joihin kuljetaan vanhempien kyydillä tai koulubussilla. Pyöräily lähikouluun opettaa lapselle tärkeän asenteen liikkumisesta ja kasvattaa vastuuntuntoa kun lapsen on itse pidettävä huolta ajoissa perille saapumisesta. Mielenkiintoinen koulumatka puistoineen ja pusikkoineen on huomattavasti mielenkiintoisempi ja opettavaisempi oppimisympäristö, kuin kaupallisilla mainoksilla vuorattu linja-auton takapenkki.
Terveydenhuolto on kuitenkin asia, missä suuressa yksikössä laatu on korkeampaa ja näin palvelun luonteen huomioon ottaen hyvin tärkeää. Terveyskeskuksissa ei kuljeta päivittäin, joten ympäristöä kuormittavia automatkoja joudutaan tekemään harvoin. Lakkautettavien, tai jo puuttuvien terveuskeskuksien tilalle voidaan ottaa jo hyviä kokemuksia keränneitä terveyskioskeja ja terveysautoja. Terveyskioski voi sijaita pienessäkin kyläkeskuksessa tai vaikkapa kauppakeskuksessa. On tärkeää, että myös syrjässä asuvilla kuntalaisilla on lyhyt matka pyytämään apua.
Terveyskioski on matalan kynnyksen terveydenhuollon palvelupiste, joka tarjoaa hoitajatasoisia, kunnallisia perusterveydenhuollon palveluita. Terveyskioskit palvelevat ennaltaehkäisevällä neuvonnalla ja pienimuotoisilla hoitotoimenpiteillä. Terveyskioskia pitävän sairaanhoitajan on tiedettävä terveydenhuollon lisäksi myös vähän lastensuojelusta ja sosiaalipalveluista, että paikalle sattuvaa avunpyyntäjää osataan auttaa. Terveysauto taas kiertää kirjastoauton tapaan tehden esimerkiksi rokotuksia tai terveystarkastuksia. Uuden lain myötä myös sairaanhoitajatkin voivat jakaa reseptejä. Terveysauton kyytiin voisi silloin tällöin piipahtaa myös Kelan ja työkkärin palveluja!
Harrastusmahdollisuudet on myös turvattava. Yhtälailla kuin lähikoulu voi estää lasten ja nuorten syrjäytymistä, on lähellä sijaitsevat, helposti kuljettavat, harrastukset tärkeä osa sujuvan perhe-elämän arkea. Suuret harrastusrakennukset, kuten uimahallit ja urheiluhallit on kuitenkin sijoitettava sinne, missä kayttäjiä on jo valmiiksi paljon. Seuraavalle uimahallille paras paikka on Linnanmaa.
Joukkoliikennettä ei ole järkevää ulottaa ihan reunimmaisille alueille. Ekologisempaa on ajaa omalla autolla kuin tyhjällä bussilla. Näillä alueilla asuvilla on jo käytössään auto. Hieman syrjäisillä alueilla, missä kuitenkin mahdollisia käyttäjiä on, voisi olla järkevää kuljettaa matkustajia pääreittien varteen pienemmillä City-busseilla.
Oululla onkin siis oiva mahdollisuus ottaa käyttöön uusia, luovia tapoja tuoda palvelut entistä kevyemmin kaupungin reuna-alueille. Haasteita piisaa, mutta rohkealla ja innovatiivisella asenteella palvelut saadaan turvattua myös reuna-alueilla niin, että myös siellä asuvat oululaiset voivat olla tyytyväisiä kuntaliitoksesta ja parantuneista palveluista.