Oulussa tehdään paraikaa koko uuden Oulun käsittävää yleiskaavaa. Yleiskaava määrittää pitkällä tähtäimellä koko kaupungin yhdyskuntarakenteen kehityksen. Yleiskaava näyttää tulevaisuuden asumisen suuntaviivat ja sen ratkaisut vaikuttaa oleellisesti muun muassa liikkumistarpeeseen eli siihen, pääseekö kotoa töihin ja palveluiden ääreen bussilla tai pyörällä vai joutuuko turvautumaan henkilöautoon. Yleiskaava ottaa kantaa kyläalueiden ja kaupunkialueen kehitykseen ja niiden väliseen suhteeseen.

Muistin Oulun yleiskaavan olevan valmistelussa kun näin Helsingin kaupungin yleiskaavan mainoksen Hesarin nettiversiossa ja taannoin Helsingissä metron seinässä. Oulun yleiskaavaa on valmisteltu hiljaisuudessa, piilossa julkisuudelta. Maankäyttö- ja rakennuslaki vaatii kaavan valmistelussa vuorovaikutusta. Pelkkä nähtävillä olo ilmoitustauluilla tai yksisuuntaiset tiedotustilanteet ei tavoita suurinta osaa kaupunkilaisista. Kommenttien pyytäminen sähköisesti tai kirjallisesti muun informaatiotulvan keskellä menee helposti ohi ja harva yleiskaavakarttaa pystyy lukemaankaan ilman opastusta.

Oulun kaupungin tulisi hyödyntää tätä uuden Oulun yleiskaavan mahdollisuutta luoda yhteisöllisyyttä uuteen kaupunkiin. Oulun tulisikin ottaa aktiivisempi rooli yleiskaavan viestinnässä ja osallistamisessa. Aktiivinen kuntaviestijä käyttää viestintäkanavina sosiaalista mediaa, perinteistä mediaa ja vie nettisivut ja sähköiset julkaisut uudelle tasolle. Aktiivinen osallistaminen kerää ihmisjoukkoja kiinnostavilla osallistamiskonsepteilla keskustelemaan keskenään tulavaisuuden moni-ilmeisestä Oulusta. Osallistamiskonseptit voivat olla vaikka asuinalueille ja niiden tapahtumiin jalkautuvia havainnollisilla materiaaleilla varustettuja keskusteluklubeja ja posterinäyttelyitä lähikaupoissa tai vaikka kyläalueilla kiertävässä bussissa pidettävä keskustelutilaisuus. Yleiskaavan taustaselvityksien aineistoa voisi julkaista ajatuksia herättävillä formaateilla, kuten blogien ja erilaisten interaktiivisten visualisointien ja muokattavissa karttojen muodossa.

Aktiivinen, osallistava yleiskaavaprosessi voi koota koko kaupunkia yhteen ja voi saada parhaimmillaan aikaan yhtenäisyyttä ja yhteisöllisyyttä, mitä juuri kuntaliitoksen kokenut uusi kaupunki tarvitseekin. Oulussa osallistava yleiskaavaprosessi auttaisi päättäjiä ja suunnittelijoita sekä kaupunkilaisia ymmärtämään eri alueiden erityispiirteitä, kylien ja kaupunkialueen ominaisuuksia. Aktiivinen osallistaminen myös vähentää epätyytyväisyyttä ja voi vähentää valituksia.

One thought to “Yhteisöllisyyttä yleiskaavalla”

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *