Arkkitehdeilla on laaja osaaminen rakentamisesta ja rakennusten suunnittelusta lähtien teknisistä rakenteista ja toiminnallisuuksista ja päätyen rakennusten sosiaaliseen ulottuvuuteen ja pitkäaikaisiin vaikutuksiin ympäristöönsä. Arkkitehtien määrä Suomessa aiheuttaa kuitenkin huolta. Suomessa on vain vähän arkkitehteja useisiin verrokkimaihin nähden ja tulevaisuudessa eläköitymiseen vastaaminen näyttää haasteelliselta. Arkkitehtipula näkyy jo nyt yrityksissä ja kunnissa.

Syksyllä 2022 Arkkitehtitoimistojen liiton teettämän kyselyn mukaan suuri enemmistö arkkitehtejä rekrytoivista työnantajista on kohdannut ongelmia työvoiman saatavuudessa. Jopa 70% kaikista yksityisen ja julkisen puolen työnantajista on ollut vaikeuksia löytää tekijöitä. Esimerkiksi kunnissa tilanne on erittäin huolestuttava. Yli 40 prosenttia kunnissa työskentelevistä arkkitehdeista on eläköitymässä 2020-luvun loppuun mennessä. Miltei 70 prosentissa kunnista on jo nykyisellään pulaa osaavasta työvoimasta ja noin 40 prosenttia kunnista arvioi, että pula työntekijöistä vaikeuttaa toiminnan jatkuvuutta. 

Rakentaminen ja rakennusten kestävä ylläpito ja oikea-aikainen korjaaminen on keskeisessä osassa Suomen talouden kehittymistä. Etenkin kasvavissa kaupungeissa rakentamisen pullonkaulat, joksi osaavan työvoiman puute on jo muotoutumassa, voi hidastaa talouden kehittymistä. Muuttuvassa maailmassa rakentamisen ympäristövaikutukset vaativat uutta osaamista ja myös monimutkaisemman korjausrakentamisen osaamisen tarve kasvaa.

Rakentamisella on suuri merkitys myös ihmisten laaja-alaiseen hyvinvointiin. Viime vuosina keskustelua on aiheuttaneet asuinrakentamisen ratkaisut, kuten ikkunattomat makuuhuoneet ja syvät, yhteen suuntaan avautuvat huoneistot. Arkkitehtien asiantuntemusta tarvitaan myös arvioimaan erilaisten ratkaisujen vaikutuksia elämänlaatuun yhdessä muiden ammattilaisten kanssa.

Arkkitehtien määrän lisäämiseksi koulutusmäärien nostaminen on tarpeen. Osaajapulaan ei voi vastata ilman, että koulutusta lisätään. Esimerkiksi Tanskassa, jossa väestö on hyvin samankokoinen kuin Suomessa, on kolminkertainen määrä arkkitehteja. Arkkitehtien vähäinen määrä uhkaa jo toimivan rakentamisen ja rakennusvalvonnan tulevaisuutta.

Jätin hallitukselle vastattavaksi kirjallisen kysymyksen. Mitä hallitus tekee arkkitehtien määrän kasvattamiseksi ja osaavan työvoiman lisäämiseksi Suomessa?